Опозиційний мовний закон у разі ухвалення не буде виконуватися. Про це в коментарі кореспонденту ForUm'у заявила директор фонду «Демократичні ініціативи» ім І. Кучеріва Ірина Бекешкіна.

«Це закон Колесніченка-Ківалова навпаки. По-перше, його не приймуть, оскільки в опозиції у Раді немає більшості. Ця ініціатива, швидше за все, розрахована на виборця з Галичини. По-друге, навіть якби документ ухвалили (а його не приймуть), його чекала б доля закону Колесніченка-Ківалова - тобто його б не виконували. Те, що стосується поведінки людей у звичайному житті, законами не регулюється. Навіть у Верховній Раді, законодавчому органі, депутати говорять по-російськи, і говоритимуть, і з цим нічого не поробиш. Мовні проблеми потрібно вирішувати делікатно, я б сказала, еволюційно», - зазначила вона.

У свою чергу політичний експерт, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко впевнений, що цей законопроект є ще однією крайністю. «Тобто (відповіддю. - Ред.) на крайність мовного закону Ківалова-Колесніченка, який різко розширив сферу використання і статус мов національних меншин. Законопроект Фаріон, Яворівського, Матіос представляє культурну грань. Він дав привід говорити про штучну примусову українізацію», - зазначив він.

За його словами, цей законопроект розрахований на піар-ефект, на прагнення сподобатися тим людям, які вважають, що українська мова ущемлена.

У той же час політолог, директор Соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко бачить в даній ініціативі чисту політику.

«Це заклик з ХІХ століття. І він пов'язаний не з бажанням допомогти країні оволодіти культурою, а з боротьбою за владу. Фаріон не намагається принести користь українській культурі, а стравлює представників російськомовного та україномовного населення, і вона це прекрасно розуміє», - заявив експерт.

Крім того, доктор філософських наук, директор Інституту філософії НАНУ Мирослав Попович вважає, що даний законопроект навіть не підлягає обговоренню.

«Цей законопроект настільки далекий від здорового глузду, що навіть не підлягає обговоренню. Я вже не кажу про світову практику, про різні способи досягнення мети, про мови корінних народів. Я про це навіть не буду говорити, бо, повторюю, це за межами здорового глузду. Я не думаю, що Ірина Фаріон серйозно розраховує на майбутнє для свого законопроекту. Швидше за все, це епатаж, спосіб подратувати публіку і більше нічого. Але це завдає дуже великої шкоди справі українізації нашої країни, тобто справі торжества української мови і в тролейбусі, і на вулиці, і в аудиторії, і на книжковому ринку і так далі», - підсумував експерт.

Нагадаємо, нардеп від фракції ВО «Свобода» Ірина Фаріон спільно з Володимиром Яворівським, Марією Матіос, Володимиром Бондаренком та Андрієм Іллєнком розробили свій варіант законопроекту про мовну політику в Україні. Згідно з документом, «будь-яка інша мова, яка застосовується в Україні, крім української мови як мови титульної нації і мов інших корінних народів України, для цілей цього закону є іноземною мовою».

Аліна Єремеєва, Тетяна Мацур, Анастасія Піка,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

283