Кабінет Міністрів має намір розширити перелік аптек, в яких будуть продаватися ліки за референтними цінами. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, відкриваючи засідання уряду в середу, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

За його словами, в Україні «спрацював» проект щодо референтних цін на ліки для гіпертоніків. «Референтні ціни працюють. Але розвиток проекту стримується тим, що перелік аптек, які застосовують такі ціни, визначається місцевою владою, і тому їх мало. Думаю, настав час поширити проект на всі аптеки, а також розпочати наступний етап впровадження референтних цін на інші групи ліків», - сказав Азаров.

Прем'єр доручив Міністерству охорони здоров'я протягом двох тижнів розробити пропозиції щодо розвитку програми референтних цін.

«Я ставлю питання категорично: ми повинні переходити на європейську практику у всьому, що стосується здоров'я людей. …І щодо якості та ефективності ліків, і щодо усунення зайвих посередників, і переходу на чітку систему «виробник - постачальник - аптека - пацієнт», - сказав прем'єр.

Також він доручив віце-прем'єр-міністру Костянтинові Грищенку комплексно проаналізувати проблеми розвитку фармацевтичного ринку, питання, які ставлять громадськість та учасники ринку, і розробити пропозиції щодо їх комплексного вирішення.

«Рішення не в «пожежному», так би мовити, порядку, а в стратегічному, враховуючи європейську перспективу України», - підсумував Азаров.

Нагадаємо, в Україні 1 серпня розпочався перший етап пілотного проекту з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, під час якого суб'єкти господарської діяльності знизили ціни на генеричні лікарські засоби, зареєстровані в Україні.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

478