Президент Венесуели Уго Чавес помер від наслідків ракового захворювання, передає в середу агентство Франс Прес з посиланням на віце-президента країни Ніколаса Мадуро.

Віце-президент Венесуели Ніколас Мадуро повідомив у вівторок про смерть президента країни Уго Чавеса зі сльозами на очах в прямому ефірі національного телебачення.

«Ми отримали найжахливішу і трагічну новину, що президент Уго Чавес помер сьогодні (у вівторок) о 16.25 (22.55 за Києвом)», - заявив в ефірі державного телебачення Мадуро, який вважається наступником Чавеса.

«Команданте, де б ви не були, спасибі вам, тисячу разів дякую від цього народу, який ви захистили, який ви любили, і який вас ніколи не підвів», - сказав Мадуро.

«Ми повинні об'єднатися як ніколи, потрібні найміцніші дисципліна, підтримка і братерство... Будьмо гідними синами цієї гігантської людини, якою він був і якою залишиться назавжди в нашій пам'яті команданте Уго Чавес», - сказав Мадуро.

За словами віце-президента, головною перемогою на сьогоднішній день, якої вдалося домогтися Чавесу, є єдність народу і мир, передає РІА «Новини».

Мадуро передав слова співчуття батькам Чавеса, його братам і дочкам. За словами віце-президента, вже віддані накази армії і поліції розгорнути свої сили на території країни для захисту миру і спокою громадян.

Мадуро закликав венесуельців приходити в район військового госпіталю Каракаса, де Чавес перебував на лікуванні в останні дні, і збиратися у своїх містах, щоб віддати останні почесті «команданте». Він звернувся також до противників Чавеса з проханням поважати біль народу і також закликав їх до миру.

Командування армії Венесуели в середу після смерті президента Уго Чавеса заявило про свою підтримку віце-президента країни Ніколаса Мадуро, передає агентство Рейтер.

Венесуельська армія захищатиме Конституцію країни і залишиться єдиною, заявив міністр оборони Венесуели Дьєго Молеро.

«Ми єдині з тим, щоб захищати приписи Конституції і побажання нашого лідера, команданте Уго Чавеса», - наводять його слова латиноамериканські ЗМІ.

Міністр закордонних справ Венесуели Еліас Хауа в середу підтвердив, що дострокові вибори президента після смерті Уго Чавеса пройдуть в країні не пізніше, ніж через місяць, у цей час обов'язки глави держави виконуватиме віце-президент Ніколас Мадуро.

Похорон президента Венесуели Уго Чавеса, який помер у середу, заплановані на п'ятницю, передає агентство Рейтер з посиланням на заяву глави венесуельського МЗС Еліаса Хауа. Хауа також оголосив, що в країні у зв'язку з кончиною Чавеса буде оголошено семиденний траур.

З початку грудня 2012 р. Чавес перебував на Кубі, де йому була зроблена операція у зв'язку з онкологічним захворюванням. Вона стала четвертою за рахунком з середини 2011 року, коли у глави Венесуели був виявлений рак. Останнє хірургічне втручання призвело до ускладнень: за офіційними даними влади Венесуели, у Чавеса була виявлена ​​легенева інфекція, яка пізніше призвела до дихальної недостатності.

У середині лютого Чавес був несподівано доставлений з гаванської клініки у військовий госпіталь Каракаса, де продовжив лікування. Офіційні власті заявляли, що Чавес керує країною прямо з лікарняної палати.

Чавес перебував при владі у Венесуелі з лютого 1999 року. Він тричі поспіль вигравав президентські вибори, востаннє - у жовтні 2012 року, отримавши мандат на управління країною до 2019 року. Це стало можливим після того, як за його ініціативою у 2009 році відбувся референдум, за результатами якого було скасовано обмеження, що не дозволяло одній і тій же людині займати виборні посади кілька разів поспіль.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун відмітив внесок президента Венесуели в розвиток своєї держави.

«Як президент Венесуели він вносив вклад у розвиток своєї країни», - сказав Пан Гі Мун журналістам, відповідаючи на прохання прокоментувати кончину Чавеса. Глава ООН при цьому зізнався, що вперше почув цю новину і пообіцяв пізніше поширити більш детальну заяву.

Пан Гі Мун висловив співчуття родині Чавеса, народу і уряду Венесуели.

США прагнуть до розвитку конструктивних відносин з Венесуелою і мають намір підтримувати демократію в цій країні, говориться в заяві президента США Барака Обами у зв'язку з кончиною венесуельського лідера Уго Чавеса.

«У цей важкий час після кончини президента Уго Чавеса США підтверджують свою підтримку народу Венесуели і свою зацікавленість у розвитку конструктивних відносин з урядом Венесуели. Зараз, коли Венесуела починає нову главу своєї історії, США як і раніше залишаються прихильні до підтримки демократичних принципів, поваги до закону і прав людини», - йдеться в заяві.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

455