У владі і в державних органах України не припиняються суперечки про те, якою повинна бути мовна політика країни. Нагадаємо, що дискусії на цю тему активізувалися влітку минулого року, після прийняття у Верховній Раді закону України «Про основи мовної політики». Згідно з документом, була розширена сфера застосування російської мови та інших мов національних меншин, що викликало протести з боку опозиції, інтелігенції, простих громадян.

У жовтні 2012 року робоча група з доопрацювання закону, створена Президентом України Віктором Януковичем, підготувала його нову редакцію. Однак документ жорстко розкритикував один з авторів скандального закону Вадим Колесніченко, який заявив, що запропоновані поправки зупинять дію закону. Втім, проект досі Верховною Радою не розглянуто. Тим часом у лютому Президент в одному зі своїх інтерв'ю заявив, що законодавство України у мовній сфері потребує удосконалення.

Тим часом нардеп від фракції ВО «Свобода» Ірина Фаріон спільно з Володимиром Яворівським, Марією Матіос, Володимиром Бондаренком та Андрієм Іллєнком розробили свій варіант законопроекту про мовну політику в Україні. Згідно з документом, «будь-яка інша мова, яка застосовується в Україні, крім української мови як мови титульної нації і мов інших корінних народів України, для цілей цього закону є іноземною мовою».
 
Також у законопроекті прописано, що всі держчиновники, а також Президент, народні депутати, судді, юристи та нотаріуси зобов'язані складати іспит з української мови. Крім того, тести пропонується проводити для осіб, які хочуть отримати українське громадянство. Відповідно до законопроекту, в Україні повинна бути створена Національна комісія з питань державної мови, служба мовних інспекторів, а також введено посаду мовного омбудсмена. За недотримання норм законопроекту автори документа пропонують накладати штрафи.
 
Наприклад, за порушення порядку застосування української мови на культурних і спортивних заходах - від 5100 до 6800 грн.

Чи потрібні українцям такі жорсткі норми мовної політики, ForUm розпитав у народних депутатів, соціологів, філософів і політологів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

811