Національний банк України не підтримує введення заборони на відкриття депозитів в іноземній валюті й оподаткування доходу від банківських вкладів, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

У Нацбанку нагадали, що 26 лютого народним депутатом Євгеном Сігалом були зареєстровані проекти Закону України №2400 «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо банківських вкладів фізичних осіб», яким передбачається введення заборони на відкриття депозитів в іноземній валюті, та Закону України №2401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо банківських вкладів фізичних осіб», яким пропонується ввести норму про оподаткування частини доходів фізичних осіб з 1 січня 2014 року, отриманих у вигляді процентів на поточні або депозитні банківські рахунки, в розмірі 25%.

«Національний банк України як регулятор банківської системи України не підтримує вищезгадані ініціативи щодо введення заборони на відкриття депозитів в іноземній валюті й оподаткування доходу від банківських вкладів. Навпаки, політика Національного банку України спрямована на стимулювання збільшення депозитної бази відповідно до світової практики», - зазначили в НБУ.

У Нацбанку підкреслили, що тільки за січень-лютий поточного року приріст депозитів фізичних осіб склав близько 15 млрд грн, що свідчить про зростання довіри до банківської системи.

«Керівництво Національного банку України стурбоване політизацією суто економічних питань. На жаль, наведені вище ініціативи є наслідком недостатньо глибокої проробки питань, за якими пропонуються законодавчі новації», - йдеться в повідомленні.

Національний банк України закликає політичних діячів ретельно аналізувати наслідки будь-яких законопроектів з питань банківської та фінансової системи, які вносяться до Верховної Ради України, і дотримуватись у своїй діяльності принципу однозначного пріоритету забезпечення стабільності фінансової системи країни і поваги до її громадян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

728