Національний банк України веде цілеспрямовану роботу щодо дедоларизації української економіки. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції заявив директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Олександр Дубихвіст.

«Ми цілеспрямовано рухаємось до дедоларизації української економіки. Як ви знаєте, торік були прийняті зміни до Закону України «Про ціни і ціноутворення». Якщо ми зайдемо на сайти провідних агентств нерухомості, то ви там не побачите цін у доларах. І в низу написано, що це заборонено законом. Також зараз багато сайтів перейшли на ціни в гривнях. Я сподіваюся, що в найближчі місяці ми не будемо бачити в рекламі цін у доларах. З цим досить активно бореться Міністерство економіки, глава якого був одним з ініціаторів цього закону», - зазначив він.

Дубихвіст підкреслив, що одним з останніх кроків у цьому напрямку, який був зроблений НБУ, - це винесення на загальне обговорення проекту обмеження граничної суми готівкових розрахунків.

«Це теж позитивно позначиться, тому що не секрет, що операції на великі суми в торгівлі нерухомістю проходять «з рук в руки», де використовується іноземна валюта, що порушує законодавство і негативно позначається на використанні гривні», - сказав Дубихвіст.

За його словами, НБУ прогнозує, що зниження розрахунків готівкою призведе до наповнення економіки. «Той відсоток готівки, який у нас в грошовій базі - це близько 40% - дуже високий (200 млрд грн готівкою). Якщо хоча б у 10 разів зменшиться ця сума, то 20 млрд потрапить у банківську систему. Якщо буде на банківських кореспондентських рахунках не 20 млрд, а 40, то і ставки (кредитні. - Ред.) будуть відповідними. НБУ веде цілеспрямовану політику як щодо зниження кредитних ставок, так і щодо зменшення використання долара, як засобу заощадження, як засобу ціни і розрахунку», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm, НБУ виніс на загальне обговорення проект обмеження готівкових розрахунків.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

267