Україна ініціює скорочення Росією терміну видачі безкоштовних довідок соціально-правового характеру про участь, поранення і нагороди українських громадян у Великій Вітчизняній війні.

Про це сказав перший заступник голови Державної архівної служби України Віктор Воронін на брифінгу.

Він зазначив, що за ініціативою Держархіву почалися переговори з Центральним архівом Міністерства оборони Росії про підписання угоди у сфері скорочення строків видачі таких довідок.

«Коли буде підписаний цей договір, ми зможемо якнайшвидше отримувати довідки соціально-правового характеру. Зараз ці довідки можна отримати не раніше, ніж через 2 роки після звернення», - сказав Воронін.

Він зазначив, що всі архівні дані про участь у ВВВ зберігаються в Центральному архіві Міноборони Росії, у Держархіві України документів з даними про поранення та нагороди немає, передає «Українські новини».

У зв'язку з цим Воронін підкреслив, що підписання даної угоди стане досягненням для Держархіву, і українська сторона більшою мірою зацікавлена ​​в його підписанні.

Він висловив сподівання, що підписання угоди відбудеться до кінця 2013 року.

Воронін також зазначив, що результатом україно-російського співробітництва у сфері архівної справи стала підготовка і видання спільного збірника документів «Олександр Довженко. Записи щоденників. 1941-1945 рр.».

Нагадаємо, у травні 2011 року Держархів планував створити базу даних за загиблими у ВВВ до 2013 року.

У жовтні 2012 року глава Держархіву Ольга Гінзбург заявляла про блокування Міністерством юстиції передачі Книги Пам'яті жертв ВВВ її відомству.

Книга Пам'яті, за її словами, необхідна Держархіву для завершення створення електронної бази даних за загиблими у ВВВ до 70-річчя визволення України від фашистів у 2013 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

352