У Запоріжжі пройшла апаратна нарада, присвячена початку робіт щодо остаточного знищення залишків вибухонебезпечних предметів на території колишньої 275-ї артилерійської бази біля села Новобогданівка. Про це повідомляє прес-служба Міноборони України.

Захід відбувся за участю голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка, заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України генерал-лейтенанта Григорія Саковського, начальника головного територіального управління ДСНС України в Запорізькій області Олексія Лепського та інших посадових осіб.

«На об'єкт уже прибули 78 військовослужбовців, які проводитимуть роботи з розмінування, а також доставлено 14 одиниць спецтехніки. До кінця тижня прибудуть ще 20 фахівців, які зараз завершують спеціальне навчання», - повідомив Саковський.

Він розповів, що фахівців з розмінування поділять на десять груп, кожна з них буде виконувати свій фронт робіт.

«Після повної очистки території ми здійснимо ще одну, контрольну перевірку, щоб переконатися на 100%, що ця територія є цілком безпечною», - зазначив заступник начальника Генерального штабу.

За словами Лепського, 1 березня територію площею 2600 кв. метрів повністю звільнили від трави та інших рослин, а також розбили на ділянки. Від ДСНС області до робіт з розмінування будуть залучені 80 службовців з числа особового складу, 24 з них - піротехніки, а також 23 одиниці техніки. Крім того, на час проведення робіт прибуде техніка з Кривого Рогу та Одеської області.

Після остаточного очищення території та її передачі органам місцевого самоврядування фахівці аграрної та екологічної служб визначать цільове призначення землі. Очікується, що вона буде придатна для ведення сільського господарства, створення лісового масиву й інших цілей.

«Зараз ми маємо непридатну для використання територію, але я доб'юся, щоб вона була ідеально очищеною, а ми мали гарантії її безпечного застосування. Відразу після завершення робіт ми плануємо висадити там 200 кущів троянд», - зазначив Пеклушенко.

Нагадаємо, 6 травня 2004 року під Новобогданівкою на території колишньої 275-ї артилерійської бази ракет і боєприпасів Міноборони України, де зберігалося до 4,5 тис. умовних вагонів боєприпасів, сталася пожежа, що призвела до їх детонації. Унаслідок вибухів боєприпаси розліталися в радіусі 10-40 км. Пізніше новобогданівські склади детонували ще кілька разів - у 2005 і 2006 роках.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

230