В Україні заборонено продаж понад 1300 з 9400 зареєстрованих в країні зарубіжних медпрепаратів. Про це голова Державної служби з лікарських засобів Олексій Соловйов заявив на зустрічі з імпортерами, повідомляє кореспондент ForUm`у.

За його словами, це сталося після введення стандартів GMP - міжнародних вимог до ліків, які існують у світі більше 40 років і застосовуються більш ніж у 100 країнах.

Соловйов підкреслив, що багато ліків, які заборонені, не імпортувалися вже 2 роки, і їх відсутність на ринку пацієнт не відчує. «Та й у цілому GMP у жодному разі не викличе дефіциту. Так, ті компанії, які ще не підтвердили своє виробництво з GMP, виробляють виключно генерики, у яких є ще десятки зареєстрованих в Україні аналогів. Наприклад, у нас зареєстровано понад 40 торгових назв деяких популярних антибіотиків, або 137 торгових марок засобів, де основною діючою речовиною є диклофенак. Ми впевнені, що зникнення кількох з цих диклофенаків ринок ніяк не відчує», - зазначив фармацевт.

Він нагадав, що Україна має потужну фармацевтичну промисловість, що випускає більшість генеричних лікарських засобів гарантованої ефективності і якості за доступною ціною.

Як раніше повідомляв ForUm, в Україні з 15 лютого введені європейські вимоги до якості імпортних ліків.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

290