Експерти констатують, що нагнітання проблем навколо «Приват-банку» - не більше, ніж політичні спекуляції.

«З банком «Таврика» була досить складна ситуація, однак її потрібно розглядати окремо, а не узагальнювати як проблему всієї банківської системи. В принципі, підстав для повторення подібної ситуації сьогодні я не бачу. Я вважаю, що хоч 2013 рік і буде нелегким, він стане роком повернення банківської системи до активної кредитної діяльності. А це автоматично підвищує надійність банків, адже вони будуть видавати кредити, доходи виростуть, і ми буде мати більш позитивні баланси», - зазначає член наглядової ради Українського кредитно-банківського союзу Ярослав Колесник.

У той же час, за його словами, нагнітання ситуації навколо лідера банківської системи - «Приват-банку» - є політичними спекуляціями.

«Мені здається, що навколо «Приват-банку» багато політики, політичних спекуляцій. Він дійсно системоутворюючий, з багатьох продуктів займає істотну частку ринку. Тим більше, у минулому році він отримав серед усіх банків найбільше доходів. А тому розмови, що банк - банкрут або на грані краху - не більш ніж політичні спекуляції», - говорить експерт.

Завідувач відділу економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень, президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло констатує, що продемонструвавши свою надійність в 2012 році, банківський сектор продовжить у цьому дусі і в нинішньому році.

«Темпи інфляції у минулому році були навіть негативні, а рівень ставок дуже високий, тому ці показники повинні бути приведені у справедливу відповідність. На мою думку, люди будуть зацікавлені у збереженні коштів у банках, тому що банки продемонстрували свою надійність. Може статися просто зміна потоків - від більш дрібних до більш серйозних банків», - прогнозує економіст.

Разом з цим, за його словами, великі фінансові установи величини «Приват-банку» не матимуть проблем у цьому році.

«Великі системні банки також будуть працювати нормально. Просто їм доведеться ретельно продумувати політику зацікавленості людей у ​​ тому, щоб вони продовжували депозити, адже в цьому році будуть знижуватися депозитні ставки», - зазначає він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

291