Депутати парламенту Молдови проголосували за вотум недовіри уряду, очолюваному Владом Філатом.

Питання про недовіру уряду ініціювала опозиційна Партія комуністів республіки Молдова, очолювана колишнім президентом Володимиром Вороніним. При цьому про готовність підтримати комуністів заявила Демократична партія - одна із партій, що входили у парламентську коаліцію, яка розпалася недавно.

За недовіру кабінету міністрів у підсумку проголосували 54 депутати зі 101. 33 голоси надійшли від комуністів, 15 - від демократів, пропозицію також підтримали четверо соціалістів і двоє незалежних депутатів.

За результатами голосування уряд зобов'язаний подати у відставку протягом трьох днів, а президент повинен буде запропонувати кандидатуру нового прем'єра. Кандидат у прем'єри, у свою чергу, повинен буде представити парламенту склад і програму нового уряду. Якщо депутати двічі відмовляться затвердити уряд, президент отримає право розпустити парламент і призначити дострокові вибори.

У парламенті в даний час відсутня стійка більшість. Коаліція, що складалася із трьох партій (Ліберальної, Демократичної та Ліберально-демократичної), розпалася у лютому. Альянс покинули ліберал-демократи, лідером яких є прем'єр-міністр Влад Філат. Цьому передувала низка конфліктів між членами коаліції. При цьому лідери двох інших партій - Ліберальної і Демократичної - виступили проти того, щоб Філат залишався на посаді прем'єра.

За матеріалами: РІА «Новости», «Інтерфакс», «Lenta.ru»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

233