Міністерство закордонних справ України почало перевіряти, як живуть усиновлені українські діти за кордоном. У Міністерстві створили постійну робочу групу, яка відповідатиме за них, а незабаром з'явиться і єдина база даних про таких дітей, пише «Сьогодні».

Зараз, за ​​ офіційними даними, за кордоном перебуває 21 700 усиновлених українців, 8 тис. із них - у США. Також часто наших сиріт беруть в Італію, Іспанію, Ізраїль і Канаду.

Особливо ретельно почали опікати наших дітей після того, як спливла інформація про загибель однієї такої дитини. Жахлива історія сталася ще у 2011 році, але про неї стало відомо зовсім недавно. Американці всиновили 5-річного Ендрю разом з його братом і сестрою із Краматорського дитбудинку (Донецька обл.). Коли Ендрю було 13 років, його прийомний батько Вільям Батлер вирішив навчити сина користуватися зброєю. Як розповів Батлер-старший, він дав хлопцеві заряджений пістолет, а сам пішов встановлювати мішень, але почув ззаду постріл. Чоловік подумав, що дитина хотіла вбити його, і вистрілив синові у голову. Чоловіка засудили до 15 років ув'язнення.

На жаль, наші дипломати не завжди можуть проконтролювати, у яких умовах росте і виховується дитина. «До повноліття дитини раз на рік її прийомну сім'ю повинні перевіряти. Але це зробити інколи фізично складно, - зазначив уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко. - До прикладу, на контролі нашого представництва у Бостоні 3800 дітей у різних містах, а займається ними одна людина. Та й у матеріальному плані складно об'їхати всіх. Схожа ситуація і в інших країнах. Так, у 2012 році не надійшло звітів про життя близько 40% дітей. Тепер робоча група буде займатися цим питанням і шукатиме способи охопити всі 100% малюків».

Проблему можна було б вирішити легше, якби ми ратифікували міжнародну Конвенцію про усиновлення. Тоді б органи соцопіки кожної країни регулярно стежили б за українськими дітьми і все передавали у наше посольство. Але поки в нашій країні безліч перепон для прийняття конвенції. Наприклад, у партії «Свобода» збираються розробити проект, який взагалі заборонив би іноземцям всиновлювати українських сиріт.

А ось у дитячих будинках не бояться віддавати сиріт іноземним батькам. «Вони уважніше ставляться до дітей, ніж навіть ми, - сказала директор одного із притулків Київської області Тетяна. - Якщо дитина підійде з питанням до дорослих українців, то ми швидше відправимо її пограти, щоб не заважала. А ось європейці навпаки - перервуть бесіду, щоб приділити час дітям. У нас небагато вихованців, тому до нас лише раз на рік приїжджають з-за кордону, щоб знайти собі сина чи дочку».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

263