Організація Об'єднаних Націй констатує відставання України від європейських стандартів гендерної рівності.

Про це сказала директор Фонду народонаселення ООН в Україні Нузхат Ехсан під час круглого столу на тему «Рівність чоловіків і жінок для соціального розвитку».

«Гендерна рівність для України ще далеко не реальність... Україна значно відстає від європейських стандартів гендерної рівності», - сказала вона, повідомляють «Українські новини».

Ехсан зазначила, що жінки в Україні становлять 54% населення, але у новому скликанні парламенту лише 10% жінок і їхня роль у соціальній і політичній сфері залишається маргінальною.

Згідно з результатами досліджень під егідою ООН, в українському суспільстві продовжують існувати гендерні стереотипи, що призводить до сегрегації, зокрема, професійної.

Ехсан також зазначила, що жінки в Україні заробляють лише 70% від заробітку чоловіків, обіймаючи такі самі посади, незважаючи на високий рівень кваліфікації та освіти, інколи навіть кращої якості, ніж у чоловіків.

Вона висловила сподівання, що державна програма забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2016 року, яка розробляється Міністерством соціальної політики, буде зосереджена на збільшенні присутності жінок на ринку праці.

Ехсан також зазначила, що ООН підтримує зусилля Кабінету Міністрів, Мінсоцполітики, громадянського суспільства у підвищенні рівня обізнаності про сімейне насильство та протидію замовчування такого насильства.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що в Україні повинні бути забезпечені рівні права і можливості як для жінок, так і для чоловіків.

У вересні 2010 року ООН наголошувала на необхідності усунення гендерної нерівності для України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

734