Середній показник площ посівів озимих культур, які перебувають у незадовільному стані, в Україні зараз становить 8-10%, що близько до середньостатистичних показників загибелі посівів від несприятливих умов.

«Це абсолютно невелика і нормальна цифра. Наприклад, у 2003 році загибель озимих посівів становила майже 70%, у 1994 році - десь 35%, в 1987 році - було десь 25%. В інші роки відсоток загибелі озимих культур був невеликим і потрапляв у межі 10%», - повідомив на брифінгу в понеділок у Києві директор Українського Гідрометцентру Микола Кульбіда, передає «Інтерфакс-Україна».

За його словами, на сьогоднішній день більшість посівів у незадовільному стані зосереджено в Одеській області (близько 22%), у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях (від 12% до 16%). У більшості регіонів цей відсоток дуже незначний, у межах від 3% до 9%.

«Слід сказати, що поки активні весняні процеси не почалися. Льодова кірка, яка утворилася на території Сумської, Чернігівської, частково Київської областей та у деяких західних областях, з тривалістю залягання до 6 тижнів, - це та критична межа, коли певні негативні процеси пошкодження зимуючих сільськогосподарських культур вже почалися. В інших областях льодова кірка лежить від 3 до 5 тижнів, і це ще період, який не повинен внести якісь корективи у відсоток площ у незадовільному стані, який зроблений у відповідності з оцінками гідрометеорологічних організацій», - зазначив Кульбіда.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163