Сенат Чехії (верхня палата парламенту) у понеділок проголосував за внесення до Конституційного суду країни скарги на чинного президента Вацлава Клауса за звинуваченням у державній зраді, повідомляє Чеське інформагентство ЧТК.

За дану постанову Сенату проголосували 38 парламентаріїв, 30 сенаторів були проти. Скарга буде передана до Конституційного суду у вівторок. Рішення суд може оголосити наприкінці березня.

Почати обговорення цього питання народних обранців спонукала новорічна амністія, про яку оголосив президент Чехії. Завдяки амністії було припинено судочинство у низці справ, пов'язаних з шахрайством високопосадових осіб. Крім того, сенатори вважають, що Клаус зволікав з підписанням законів і затягував призначення суддів Конституційного суду, передає РІА «Новости».

У відповідності до чинного законодавства, державною зрадою є «дії президента, спрямовані проти суверенітету і територіальної цілісності, а також проти демократичного устрою». У разі, якщо Конституційний суд Чехії визнає вину президента, максимально можливе покарання для Клауса - втрата посади глави держави, він також не зможе знову балотуватися у президенти.

Чеські аналітики зазначають, що рішення Сенату має політичний характер. Другий президентський мандат Вацлава Клауса закінчується у четвер, 7 березня. Згідно з Конституцією, не можна перебувати на посту президента Чехії більше двох термінів. Інавгурація новообраного президента Чехії Мілоша Земана відбудеться у Празькому Граді 8 березня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

236