У Музеї історії Києва відкрилася виставка «1913 годъ. Изъ Киевской жизни».

Як повідомляє кореспондент ForUm'у, у відкритті виставки взяли участь заступник голови КМДА Віктор Корж, начальник Департаменту культури Світлана Зоріна, києвознавець Михайло Кальницький, а також засновник Музею родини Шереметьєвих Олексій Шереметьєв.

У проекті представлені експонати, які передають атмосферу Києва кінця ХІХ – початку ХХ століття. Серед них – фотокартки та одяг городян, мундири та нагороди чиновників, гербовий посуд із дворянських сервізів, друковані видання того часу. Також відвідувачі виставки зможуть побачити предмети інтер'єру, візитні картки жителів столиці та посадовий знак Київського міського голови Іполита Дьякова.


 
Як зазначив Кальницький, для Києва 1913 рік був не тільки останнім мирним роком перед Першою світовою війною та революцією, а й роком підвищеної уваги з боку Російської імперії.

«Не дарма, порівнюючи більш пізні економічні показники з дореволюційними, у якості основи завжди брали саме 1913 рік, який був фактично в центрі життя всієї Російської імперії. Тоді в Києві проходила Всеросійська виставка сільськогосподарської, фабрично-заводської, торгово-промислової і художньої продукції, яка мала величезний успіх. Крім того, у Києві відбулася Всеросійська спортивна олімпіада, яка була дуже важливим спортивним заходом, першим такого роду в історії міста», - розповів Кальницький.

У свою чергу, Шереметьєв повідомив, що виставка є унікальною як за своєю суттю, так і за кількістю представлених експонатів.

«Дуже важлива складова цієї виставки – освітня. Ми хочемо показати киянам, яким їхнє місто було сто років тому - з управлінням, адмініструванням, освітою, медициною та іншими відомствами», - підкреслив Шереметьєв.

За його словами, в 2014 році планується зробити аналогічну виставку, але вже за тематикою «Київ військовий (1914 рік)».

Виставка «1913 годъ. Изъ Киевской жизни» буде відкрита до 20 березня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

332