Найближчим часом всі без винятку українські комерційні банки зможуть отримати фінансування для реалізації стратегічних для економіки проектів.

Уряд планує здійснювати це через Державний банк розвитку, повідомив перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов.

Цей банк буде створений на базі існуючого Українського банку реконструкції та розвитку (УБРР). Як повідомив Арбузов, такий варіант організаційно більш логічний, ніж реєстрація установи з нуля, оскільки у банку вже сформований капітал і він веде фінансову діяльність. Тому зараз уряд готує законодавчу грунт для реалізації цього проекту. Ресурси для подальшого направлення в економіку планується залучати з декількох джерел: розміщення цінних паперів під держгарантії на зовнішніх ринках, довгострокове рефінансування, передають «Економічні вісті».

Перший віце-прем'єр-міністр розглядає Держпрограму активізації економіки також у контексті подолання дефіциту поточного балансу, імпортозаміщення, реалізації інвестпроектів у високотехнологічних галузях.

«Головний спосіб вирішити проблему дефіциту поточного балансу - запустити програму активізації економіки. Давати гарантії ми будемо підприємствам, які дадуть хороші техніко-економічні обґрунтування, пройдуть банки як фільтр, енергозберігаючим підприємствам та імпортозаміщувальним. А головне - ми буде вводити вимоги щодо закупівлі обладнання з максимальною часткою вітчизняних запчастин. Це буде гарним стимулом для іноземних компаній розміщувати у нас виробництво. Приміром, щодо снігоприбиральної техніки вже є вітчизняна компанія, яка готова вийти на ринок», - повідомив Арбузов.

Як раніше повідомляв ForUm, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов заявив, що державна програма активізації розвитку економіки України на 2013-2014 роки, розробку якої завершує уряд, передбачає створення в поточному році Державного банку розвитку.

Створення державного банку розвитку зробить реальним проведення модернізації виробничих потужностей країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174