Нещодавно Чорнобильська АЕС знову нагадала про себе. 12 лютого на станції впав фрагмент покрівлі машинного залу і 8 стінових панелей. Загальна площа руйнування склала майже 600 кв. м, про що повідомили в прес-службі ЧАЕС.

Комісії, які розслідували причини події, прийшли до висновку, що причиною аварії стала сукупність декількох факторів. Серед них були названі неміцність конструкцій, які зазнали руйнувань під час аварії 1986 року, і корозійні процеси, що виникли внаслідок протікання атмосферних опадів з покрівлі на ферму.

У висновках комісій, опублікованих на сайті ЧАЕС, значилося, що інцидент «не створив небезпеки для здоров'я і життя, не створив небезпеки для навколишнього середовища, не призвів до зупинки роботи виробництва, і аварією не вважається». Фахівці рекомендували виконати обстеження конструкцій машинного залу блоку №4 із залученням спеціалізованої організації, демонтувати зруйновані стінові панелі та відновити зруйновану ділянку покрівлі, щоб виключити розповсюдження радіоактивних речовин у навколишнє середовище.

У той же час досить невизначеною залишається ситуація з містом Прип'ять. Ще з вересня минулого року в Міністерстві надзвичайних ситуацій і Держагентстві з управління зоною відчуження всерйоз заговорили про необхідність демонтажу міста, зважаючи на аварійності будівель, які почали руйнуватися з часом, проте ніяких конкретних рішень з цього приводу досі не прийнято.

Крім того, низка фахівців вже встигли заявити про те, що частина 30-кілометрової зони відчуження ЧАЕС і саме місто Чорнобиль вже придатні для проживання людей, інвестиційної та господарської діяльності.

З питанням, про що говорить нове руйнування на ЧАЕС і які перспективи у зони відчуження в майбутньому, ForUm звернувся до експертів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

708