Понад 6 тисяч людей зібралися в Німеччині на демонстрацію проти знесення відрізка Берлінської стіни, що став галереєю під відкритим небом East Side Gallery.

Відрізок стіни проходить уздовж берега річки Шпреє, через яку міська влада планує побудувати міст і з'єднати столичні райони Фрідріхсхайн і Кройцберг. Розписана картинами художників з усього світу East Side Gallery протягнулась на 1,3 км. І, на думку адміністрації, вона заважатиме проходу людей до нового мосту.

Планують знести деякі її частини, щоб крізь неї можна було пройти. Крім цього в районі пам'ятки незабаром почнеться будівництво 14-поверхового елітного будинку, і прилегла територія буде використана для будівельної техніки.

За порядком на мітингу стежать близько 200 поліцейських, проте застосовувати силу їм поки не доводилося. Демонстранти, серед яких музиканти й опозиційні політики, викрикують гасла: «Історія проти капіталізму», «Зберегти історію».

Люди закликають главу адміністрації Берліна Клауса Воверайта зберегти галерею повністю. На даний момент для реалізації обох проектів у стіні планується зробити два проходи - завдовжки 22 і 12,8 метра. Онлайн-петицію проти цих планів підписали вже 50 тисяч осіб, повідомляє «ІТАР-ТАРС».

В оформленні цієї постійної експозиції відразу після падіння Берлінської стіни брали участь більше 120 художників з 20 країн. Відомий на весь світ малюнок росіянина Дмитра Врубеля, на якому зображено поцілунок генсека ЦК КПРС Леоніда Брежнєва і керівника НДР Еріка Хонеккера. Цей сюжет вже давно перекочував на всілякі магніти та сумки, які можна купити в місцевих сувенірних крамницях.

З 1991 року East Side Gallery знаходиться під охороною держави як пам'ятка культури.

Нагадаємо, столиця Німеччини позбудеться найдовшої зі збережених ділянок Берлінської стіни, розташованої в районі Фрідріхсхайн. Про рішення ліквідувати окремі блоки заявив минулого понеділка, 25 лютого, глава району Франц Шульц. Їх встановлять поблизу: на березі Шпреє паралельно тій частині стіни, звідки їх приберуть.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217