У Синодальному залі Апостольського палацу штаб-квартири Римсько-католицької церкви сьогодні починає працювати генеральна конгрегація - спеціальна асамблея кардиналів.

Офіційне запрошення на неї - від імені декана кардинальської колегії Анджело Содано - було розіслано 1 березня, у перший день «вакантного престолу», оголошеного після зречення Бенедикта XVI 28 лютого.

Як повідомив в інтерв'ю «ІТАР-ТАРС» керівник Служби друку Святого Престолу падре Федеріко Ломбарді, генеральна конгрегація являє собою найважливіші розширені консультації перед голосуванням на конклаві.

«Конгрегація об'єднує всіх кардиналів, у тому числі тих, кому вже виповнилося 80 років і хто не братиме участь у голосуванні. Кардинали в ці дні повинні обміркувати й обговорити ситуацію в Церкві, її співвідношення із сучасним світом, проблеми, які перед нею стоять, щоб зрозуміти, хто повинен бути обраний, хто найбільш підходить для того, щоб взяти на себе управління Церквою», - сказав Ломбарді .

«Після цих консультацій, коли учасники високого зібрання вирішать, що готові до виборів, буде призначена дата початку безпосереднього голосування, тобто, конклаву. Кардинали до 80 років усамітняться в Сікстинській капелі», - пояснив Ломбарді, нагадавши, що для того, щоб стати Папою Римським, здобувачеві потрібно набрати 2/3 голосів /навіть у «другому турі», коли вибір робиться між двома кандидатами-фіналістами/.

Таким чином, Ломбарді побічно підтвердив, що ще до голосування головні кандидати вже визначені, і завдяки генеральній конгрегації на вибори тривалість конклаву може істотно скоротитися.

Падре Ломбарді спростував припущення про те, що учасники наради можуть зажадати розсекретити доповідь спеціальної комісії, яку Бенедикт XVI розпорядився передати тільки своєму наступнику. «Комісія розпущена, і немає ніякої потреби відкривати цю доповідь. Але не потрібно думати, що в цій доповіді викладено щось неймовірне. Усе, що було надруковано в ЗМІ, багато в чому зі сфери фантазій. У ці дні багато було сказано про внутрішню боротьбу в Римській курії, що не відповідає дійсності. Проблеми всередині Церкви є, як у будь-якій великій організації», - сказав Ломбарді.

Місцеві спостерігачі припускають, що дата конклаву буде призначена відразу. Навіть незважаючи на те, що Бенедикт дав можливість кардиналам почати конклав "достроково", не очікуючи 15 днів після оголошення «вакантного престолу», як зазвичай після смерті понтифіка. На думку ватиканістів, кардинали не хочуть затягувати конклав, щоб показати, що в Римо-католицькій церкві немає серйозних непорозумінь і розбіжностей. До того ж, багато кардиналів, що з'їхалися в Рим з усього світу, хотіли б повернутися додому до Страсного тижня і Великодня 31 березня.

Сікстинська капела з майбутнього вівторка закривається для відвідування, щоб підготувати її до конклаву.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276