Україна розглядає перспективу участі в будівництві газопроводу з Азербайджану через Грузію і Туреччину. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, Президент України Віктор Янукович заявив на підсумковій прес-конференції в Українському домі.

«Ми обговорюємо питання про участь у будівництві газопроводу, що будується з Азербайджану, від родовища Шах-Деніз через Грузію і Туреччину, щоб цей газопровід повернув у бік України і пройшов до наших підземних сховищ на Заході України - на кордоні з Європою. Як нам здається, це також цікаво. Тому що сьогодні прокачування газу по газопроводу «Уренгой - Помари - Ужгород» впало приблизно на 40 мільярдів кубометрів. Ми можемо прокачувати 120 мільярдів кубометрів, а сьогодні качаємо 81. Це означає, що і на європейській території є додаткові можливість качати газ в бік Європи. І якщо цей газ буде качатися в підземні сховища... є нормальна можливість це зробити. І це також буде диверсифікація», - зазначив він.

Президент підкреслив, що немає жодного газопроводу, що проектується, де Україна не намагалася б знайти своє місце.

«Ми шукаємо такі можливості. Ми чудово розуміємо, що якщо знайдемо додаткові шляхи постачання газу в Україну, працюватиме ринкова модель. Ми не хочемо сьогодні говорити про преференції. Ми хочемо мати рівні можливості в ціні газу. Ми сьогодні страждаємо від того, що Україна має таку дискримінаційну ціну, яка впливає на конкурентоспроможність нашого товаровиробника. Тому наша зацікавленість завжди буде спрямована на те, щоб шукати такі можливості і знаходити їх. Це наша політика, яка спрямована на підтримку нашого товаровиробника», - зазначив він.

Також Глава держави прокоментував співпрацю в енергетичній сфері з європейськими партнерами. «Цей наш перший досвід, коли ми підписали угоду з «Ruhrgas» на 5 млрд кубометрів, і сьогодні цей газ прокачується через європейські газові системи в Україну. Ми працюємо з нашими європейськими партнерами, щоб мати можливість поставляти цей газ іншими способами», - заявив він.

За словами Януковича, Україна також розглядає можливість будівництва газового терміналу в басейні Середземного моря. «Я сказав би - перед Босфором, для того, щоб не йти через Босфор, а там побудувати термінал. Якщо це нам вдасться зробити, а ми зараз працюємо над цим питанням, ми отримаємо ще одну можливість транспортувати від 7 до 10 млрд зрідженого газу з цих терміналів. Там є діючі термінали», - сказав він.


Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна продовжує переговори з Туреччиною щодо проходження танкерів зі скрапленим газом через Босфор.

Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України отримало від експертів юридичний висновок щодо питання вільного проходження транспортних суден СПГ через турецькі протоки Босфор і Дарданелли.

За його словами, експерти прийшли до висновку, що, згідно з конвенцією Монтре, яка регулює режим використання протоки торговими суднами, надається вільне право на прохід у турецьких протоках.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

212