У Китаї 1 березня стратили бірманського наркобарона Нау Кама, визнаного винним в убивстві 13 моряків із КНР, пише китайське інформагентство "Синьхуа" з посиланням на дані суду міста Куньмін. Разом з ним також були страчені троє його спільників. Один із них був громадянином Таїланду, інший - Лаосу, а третій не мав громадянства.

Вирок здійснили шляхом введення смертельної ін'єкції у в'язниці Куньмін (провінція Юньнань). Центральне телебачення Китаю транслювало у прямому ефірі, як ув’язнених доставили із їхніх камер до місця проведення страти, повідомляє Associated Press. Через дві години поліція провінції Юньнань оголосила про смерть засуджених.

Публічна демонстрація засуджених до страти давно вже не є звичайною практикою для КНР. В даному разі влада хотіла показати ув’язнених у зв'язку з обуренням, яке викликали їхні злочини серед китайських громадян, а також підкреслити заслуги поліції, вважає професор Школи мас-медіа Китайського народного університету Юй Гоумін.

За день до страти злочинцям дозволили зустрітися з найближчими родичами. Нау Кам просив організувати зустріч зі своїми десятьма дітьми, але не згадав номери їхніх телефонів. Китайські власті передали його прохання бірманським дипломатам, однак ті, судячи з усього, не встигли нікого знайти.

Нау Кам та троє його спільників були засуджені до смертної кари ще у листопаді 2012 року. Ще два члени його злочинного угруповання отримали смертний вирок з відстрочкою виконання, а також по вісім років в'язниці, «Lenta.ru».

Інцидент, через який Нау Кама засудили до смертної кари, стався в жовтні 2011 року. За даними прокурорів, Кам разом зі своїм угрупованням скоїв напад на два китайських вантажних судна на річці Меконг і вбив 13 членів команди. Банду Кама затримали на початку 2012 року у ході спецоперації, у якій взяли участь сили безпеки Китаю, Лаосу, М'янми і Таїланду.

Нау Кам був лідером найбільшого збройного кримінального угруповання і наркокартелю на річці Меконг, яка протікає через територію КНР, Лаосу, М'янми, Таїланду, Камбоджі та В'єтнаму. За свою діяльність він отримав прізвисько «Хрещений батько». У його банду входило близько 100 чоловік, і вона займалася, в основному, наркоторгівлею протягом приблизно десяти років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225