Незабаром аграріїв буде кредитувати Державний земельний банк лише під 10-12% річних.

Залучати кредити, у тому числі на польові роботи, незабаром сільгоспвиробники зможуть у Державного земельного банку. Саме ця фінансова установа буде надавати кредити під 10-12% річних. А це приблизно на 10% менше, ніж у комерційних банків. Однак зараз саме ці банки надають аграріям кошти на проведення весняно-польових робіт. Через них сільгоспвиробники планують залучити близько 7,7 мільярда гривень. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк у своїй авторській статті для інформаційного агентства УНІАН.

«Частину суми, якої не вистачає на весняно-польові роботи, планується залучити через банківські кредити, а це близько 7,7 мільярда гривень. Однак це не дорога з одностороннім рухом. Комерційні банки повинні зрозуміти, що їм вигідно вже сьогодні знизити процентні ставки за кредитами для аграріїв», - зазначив Присяжнюк.

На думку міністра, якщо банки зважаться на цей крок, то вже в наступному році отримають стабільних партнерів серед сільгосппідприємств, для яких кредитні кошти дозволять збільшити виробництво, передає «TCH.ua».

«Вже сьогодні більше ста банків України кредитують підприємства агропромислового комплексу, переважно на короткострокову перспективу на різних умовах і під різні відсотки. Однак вартість кредитів сьогодні залишається досить високою. Так, відсоткові ставки, під які залучалися кредити в 2012 році, в середньому по Україні, становили 22-24% річних. При цьому вартість кредитів іноземних банків виявилася всього на 2 процентних пункти нижче, ніж вітчизняних», - підкреслив глава відомства.

За словами міністра, незабаром аграріїв буде кредитувати Державний земельний банк лише під 10-12% річних. Вже зараз на тимчасовий рахунок у Національному банку України перераховано бюджетні кошти у розмірі 120 мільйонів гривень.

Міністр також нагадав, що всього на весняно-польові роботи в цьому році аграрії витратять близько 38,6 мільярда гривень, що на 1,3 мільярда більше, ніж у минулому році. Так, на матеріально-технічне оснащення буде спрямовано понад 28,5 мільярда гривень, що на 500 мільйонів більше, ніж у 2012 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

159