Президент Росії Володимир Путін вніс до Держдуми РФ законопроект про перехід до змішаної системи виборів депутатів нижньої палати російського парламенту - одну половину депутатів обирати за партійними списками, другу половину - по одномандатних округах, повідомили у Держдумі Росії.

У документі йдеться, що для проведення виборів на території РФ утворюються 225 одномандатних виборчих округів і формуються окружні виборчі комісії.

Внесений президентом законопроект також передбачає, що кандидати-самовисуванці повинні будуть зібрати не менше 0,5% підписів від загальної кількості виборців, зареєстрованих у відповідному одномандатному окрузі. Реєстрація федерального списку кандидатів, а також претендентів на мандат висунутих політичною партією в одномандатних округах здійснюється без збору підписів виборців.

Самовисуванцям необхідно зібрати не менше 0,5% підписів виборців від загальної кількості виборців, зареєстрованих на території округу, а якщо в окрузі менше 100 тисяч виборців - не менше 500 підписів.

У проекті закону не передбачена можливість формування виборчих блоків для участі у виборах. «Політична партія не має права висувати кандидатами громадян, які є членами інших політичних партій, а також кандидатів, висунутих у порядку самовисування», - свідчить текст пояснювальної записки до документа.

Витрати політичної партії із коштів її виборчого фонду не можуть перевищувати 700 млн рублів, а із коштів виборчого фонду кандидата - 15 млн рублів.

Як відомо, в даний час російське законодавство передбачає проведення виборів 450 депутатів Держдуми виключно за партійними списками.

12 грудня 2012 в посланні Федеральним зборам Путін запропонував повернутися до змішаної системи виборів у Держдуму, передає «УНІАН».

У Росії після виборів до Держдуми 4 грудня 2011 року пройшло кілька великих акцій протесту проти фальсифікацій.

На виборах із 450 мандатів «Єдина Росія» отримала 238, КПРФ - 92, «Справедлива Росія» - 64, ЛДПР - 56.

Пізніше незгодні з черговою перемогою партії влади «Єдина Росія» створили рух «За чесні вибори», який координує діяльність опозиціонерів. Одним із популярних гасел опозиції стало «Єдина Росія» - партія шахраїв і злодіїв».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

282