Зниження єдиного соціального внеску до 15% дозволить роботодавцям відмовитися від практики виплати заробітних плат у конвертах. Таку думку висловив голова правління комітету з управління персоналом Європейської Бізнес Асоціації Віталій Михайлов у ході круглого столу «Коли українці будуть отримувати "білі" зарплати? Зниження соціального податку і детінізація економіки».

«Сьогодні роботодавець на кожну тисячу зарплати повинен за фактом виплатити близько 1600 грн. Тобто, податкове навантаження у цілому складає близько 60%. Якщо ж єдиний соціальний внесок буде знижений, йому легше буде прийняти рішення на користь «білих» зарплат. Адже економія на податках в такому разі складе мінімум 20%. А 20% в бізнесі - великі гроші. Тому ми чекаємо від уряду і парламенту цього кроку», - зазначив Михайлов, повідомляє «РБК-Україна».

У ході круглого столу були озвучені також результати опитування, проведеного порталом rabota.ua. Згідно з його результатами, лише 37% українців отримують повністю «білу» зарплату. При цьому кожен шостий співробітник працює взагалі не офіційно. 40% населення отримують офіційно лише частину своєї зарплати, при цьому 33% більшу її частину отримують саме «у конвертах».

Нагадаємо, перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов нещодавно заявив, що уряд планує внести до Верховної Ради законопроект про зниження ставки єдиного соціального внеску до 15%. На даний момент ставка єдиного соціального внеску становить від 34,7% до 49,7% залежно від класу професійного ризику виробництва.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

373