На телеканалах проведуть перевірку законності рекламного просування алкогольних брендів.

Нагадаємо, що, відповідно до внесених змін у чинне законодавство, в даний час в Україні телевізійна реклама алкогольної продукції заборонена. На телебаченні та радіо ролики, що містять рекламу алкоголю, можуть виходити в ефір тільки з 23:00 до 06:00. Тим не менше, останнім часом спостерігаються грубі системні порушення цих вимог.

Тому Громадська рада при Нацраді України з питань телебачення і радіомовлення вирішила перевірити дотримання телерадіокомпаніями законодавства щодо спонсорства алкогольних напоїв. Для фіксації порушень «громадські працівники» звернулися до Нацради з проханням провести моніторинг ефіру як у робочі, так і у вихідні дні, передає «УНІАН».

Причому, йтиметься не тільки про ротацію роликів, але і про приховану рекламу. Як показують результати всеукраїнських досліджень, проведених Київським міжнародним інститутом соціології (4-10 лютого, 2000 респондентів-телеглядачів), 89,6% українців вважають будь-які згадки найменувань торгових марок алкоголю рекламою. Причому це прямо впливає на їхню поведінку, як споживачів, особливо на молодь. Кожен п'ятий респондент віком 18-29 років зазначив, що купує алкоголь саме тих марок, інформацію про які отримує завдяки телебаченню. У той же час, за даними ВООЗ, Україна займає перше місце у світі по вживанню алкоголю дітьми та молоддю - 40% жителів нашої країни у віці 14-18 років систематично споживають алкогольні напої.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

211