Україні потрібно законодавчо врегулювати питання правової підтримки усиновлених іноземцями дітей. Про це у коментарі кореспондентові ForUm'у заявив правозахисник Едуард Багіров.

«Віддаючи дитину в іноземну сім'ю, Україна втрачає контроль над ситуацією: як дитина живе, у яких побутових, санітарних умовах. Також дитина позбавлена ​​ будь-якої правової підтримки. Сім'я бачить, що українські органи влади не виконують свої функції, і порушує права дитини. Тому відповідний закон однозначно потрібен, так само, як і більш жорсткий контроль з боку посольств і консульств», - зазначив Багіров.

Також, за його словами, МЗС через консульства раз на півроку або на рік перевіряє дітей, усиновлених іноземними сім'ями. «Але відбувається це формально. У посольств і консульств на сьогоднішній день, як і в усій країні, немає грошей. Там не тільки не користуються службовим транспортом, але й пошту відправляють не спецслужбою, а електронкою. Контролювати такі прийомні сім'ї – це функція консульств МЗС за кордоном. Зараз держоргани не можуть гарантувати, що ці діти у безпеці», - підсумував правозахисник.

За інформацією ЗМІ, 13-річний хлопчик Ендрю Артур Батлер був убитий пострілом у голову 73-річним прийомним батьком у штаті Західна Вірджинія (США) у червні 2011 року.

За його словами, він хотів навчити підлітка поводження зі зброєю.

У зв'язку з цим вони вийшли у двір будинку, під час встановлення мішені прийомний батько почув постріл ззаду і, вирішивши, що у нього стріляє син, вистрілив у підлітка.

Чоловік був засуджений за необережність. У родині Батлерів було ще двоє прийомних дітей.

Інформацію про вбивство усиновленого хлопчика повідомив у посольство Росії у США сусід, бо думав, що підліток із Росії.

Провівши перевірку, російське посольство встановило, що дитина була усиновлена ​​ у Донецьку.

Українські дипломати мають намір перевірити умови утримання інших усиновлених дітей у цій американській сім'ї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

233