Українські дипломати мають намір перевірити умови утримання інших усиновлених дітей в американській родині, де загинув хлопчик з України. Про це повідомив Департамент інформаційної політики Міністерства закордонних справ України у зв'язку із заявою Посольства США щодо трагічної загибелі усиновленого українського хлопчика у США.

«МЗС вітає реакцію американської сторони, оприлюднену у заяві Посольства США від 25 лютого 2013 року, про смерть неповнолітнього Ендрю Батлера», - йдеться у заяві. В даний час Посольством України у США у взаємодії з Державним департаментом та іншими причетними органами забезпечується доступ наших дипломатів до двох інших усиновлених сім'єю Батлерів дітей з метою перевірки умов їхнього проживання, додали у МЗС.

У відомстві також заявили, що у контексті зазначеного випадку Міністерством закордонних справ України здійснюються відповідні заходи щодо вдосконалення нині існуючого механізму нагляду за усиновленими дітьми - громадянами України, які проживають за межами нашої держави. «З метою забезпечення дотримання інтересів дитини очікуємо від усіх держав, де проживають усиновлені українські діти, встановлення дієвого контролю соціальних служб за умовами їхнього проживання і виховання, а також налагодження ефективної взаємодії з українською стороною у цій сфері», - підкреслили у МЗС.

За інформацією ЗМІ, 13-річний хлопчик Ендрю Артур Батлер був убитий пострілом у голову 73-річним прийомним батьком у штаті Західна Вірджинія (США) у червні 2011 року. За словами Батлера-старшого, він хотів навчити підлітка поводженню зі зброєю. Для цього вони вийшли у двір будинку. Під час встановлення мішені прийомний батько почув постріл ззаду і, вирішивши, що у нього цілиться син, вистрілив у підлітка. Чоловік був засуджений за необережність. У родині Батлерів було ще двоє прийомних дітей. Українського хлопчика усиновили у Донецьку.

ForUm вирішив запитати у експертів, чи варто Україні за прикладом Росії посилювати вимоги до зарубіжних усиновителів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

843