З сьогоднішнього дня на місяць головування у Раді Безпеки ООН переходить до Росії.

Про це повідомляє «УНІАН», посилаючись на Департаменті інформації і друку МЗС Росії, що «з 1 березня Російська Федерація приступить до виконання функцій голови СБ ООН».

«У відповідності з принциповими підходами Росії, спрямованими на забезпечення рівноправності, взаємної поваги і невтручання у внутрішні справи держав, мають намір у своїй роботі виходити насамперед із необхідності врегулювання конфліктів виключно мирними засобами, нарощування колективної взаємодії на основі суворого дотримання статутних прерогатив РБ ООН, зміцнення правових основ у міждержавних відносинах», - йдеться у повідомленні.

Головною темою російського головування стане врегулювання в Афганістані. На 19 березня під головуванням міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова заплановане відкрите засідання Радбезу ООН щодо ситуації в Афганістані. Взяти участь у ньому запрошені міністри закордонних справ країн-членів СБ ООН і Афганістану.

У МЗС Росії очікують, що свій внесок у дискусію внесуть Генеральний секретар ООН, сусідні з Афганістаном держави, найважливіші партнери і донори, активні учасники міжнародних зусиль зі стабілізації у цій країні. Буде прийнята резолюція РБ ООН щодо продовження мандату Місії ООН зі сприяння Афганістану.

У фокусі російського головування залишиться проблематика Близького Сходу і подальші зусилля «квартету» з досягнення всеосяжного регіонального врегулювання.

Крім того, відбудуться дебати з проблеми Косовського врегулювання, члени Радбезу ООН розглянуть хід виконання резолюції 1701 щодо Лівану, динаміку розвитку подій на Голанських висотах у контексті діяльності розгорнутих там сил ООН зі спостереження за роз'єднанням, стан справ в Іраку, ситуацію у Ємені.

Як відомо, кожен член Радбезу ООН по черзі головує протягом місяця, причому вибір головуючих проводиться в англійському алфавітному порядку. Після Росії головування перейде до Руанди.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247