Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що Україна повинна хоча б почати проводити необхідні реформи до травня, щоб зробити можливим підписання Угоди про асоціацію з ЄС у поточному році.

«Якщо чітко прочитати заяву (заяву за підсумками саміту Україна-ЄС. - Ред.), то там йдеться про те, щоб робота у цьому напрямі почалася, принаймні, до травня. І вже коли прийде час, ми могли б повернутися до своєї роботи для отримання мандата європейської комісії, щоб підписати Угоду про асоціацію», - сказав Томбінський в ефірі телеканалу ТВі у четвер ввечері, повідомляє« Інтерфакс-Україна ».

Він додав, що якщо Україна до травня так і не почне проводити необхідні реформи, то є ризик не досягти очікуваної мети. Томбінський зазначив, що проведення реформ, на які звертає увагу ЄС, вимагає часу. І вони не можуть закінчитися у травні, вони повинні продовжитися і надалі.

«Звичайно ж, роботи багато, і треба бути реалістами - до травня не може бути все це виконано досконало» - підкреслив європейський дипломат.

Голова представництва ЄС нагадав, що одним із питань, яке має розв'язати Україна для підписання Угоди про асоціацію, є проблеми, пов'язані з виборчим правосуддям. За його словами можливе звільнення екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, про що в останні дні пишуть українські ЗМІ, може стати одним із результатів минулого саміту Україна-ЄС.

«Звичайно, одним із результатів цього саміту є те, що як раз Юрій Луценко може бути випущений на свободу якимось чином. Я не думаю, що кажу зараз про якусь секретну інформацію, адже про це йдеться в українських ЗМІ», - сказав Томбінський.

Дипломат також додав, що ЄС очікує від України реформ у судовій сфері, зміни ролі прокуратури, а також дій у сфері боротьби з корупцією.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович заявив на саміті у Брюсселі, що українська влада докладе максимум зусиль для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

436