Папа Римський Бенедикт XVI, який зрікся престолу, покинув Ватикан. Через кілька годин він офіційно перестане бути главою Римсько-католицької церкви.

З Апостольського палацу Папа вийшов у білому одязі під оплески. У дворі Сан-Дамазо для прощання з Папою вишикувалася почесна варта.

Його вертоліт зробив прощальне коло над Римом, після чого відвіз понтифікат, який пішов на спочинок, у палац Кастель Гандольфо, що за 24 км від італійської столиці.

У Кастель Гандольфо 85-річного Йозефа Ратцінгера зустріли представники єпархії Альбано і тисячі віруючих. Він проведе там приблизно три місяці, поки йде ремонт його майбутнього житла - у монастирі у Ватикані, передає РІА «Новости».

Прощання Папи з віруючими відбулося на заході сонця. Він з балкона подякував прочанам, які зібралися біля входу у замок Кастель Гандольфо. Натовп проводив його схвальними вигуками.

«Дорогі друзі, я щасливий бути з вами! Я всього лише пілігрим на цій землі», - сказав він.

Нагадаємо, у своєму останньому виступі Бенедикт XVI запевнив, що «не зійшов з хреста», і після зречення буде продовжувати служити Богові.

Покинувши Святий Престол, він носитиме титул «почесний Папа» і збереже право носити білу сутану, проте позбудеться традиційних червоних папських черевиків.

Нагадаємо, про своє рішення залишити папське служіння 85-річний понтифік повідомив 11 лютого. Режим «вакантного престолу» у Ватикані буде оголошено у цей же день о 20:00 (21:00 за Києвом). Після зречення Бенедикт XVI отримає титул «почесного Папи» або «почесного Римського понтифіка» і збереже своє папське ім'я.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

239