МінАП розробляє заходи, спрямовані на стимулювання економічних процесів на селі, всебічний розвиток сільських територій та формування середнього класу селян.

Відновлення соціальної інфраструктури сільських територій нерозривно пов'язане зі створенням належного економічного підгрунтя. І саме розвиток дрібно- і середньотоварних виробників шляхом об'єднання у сільгоспкооперативи вже підтримали понад 83% сільських і селищних рад. Таким чином, громадськість сьогодні погоджується, що кооперація буде сприяти збільшенню доходів селян через зайнятість, створення комфортних умов праці та розвинену інфраструктуру.

«У сільській місцевості, яка займає 70% території України, проживає третина українського населення - працьовиті та хазяйновиті селяни. Будь-яка інша країна не може похвалитися таким. Тому наше завдання - допомогти сільським громадам динамічно розвиватися і щоб для кожного селянина місце, де він живе і працює, стало по-справжньому рідним», - підкреслив міністр аграрної політики і продовольства Присяжнюк.

На сьогодні деякі сільські населені пункти мають незадовільну мережу об'єктів соціальної інфраструктури. Тому розвиток сільських територій та соціальної інфраструктури на селі є завданням номер один на 2013 рік, що неодноразово наголошував Президент України, передає «ZN.UA».

Розвиток соціальної інфраструктури сіл нерозривно пов'язаний зі створенням належного економічного підгрунтя. Так, саме господарствами населення виробляється 76% яловичини, 56% свинини, 18% м'яса птиці і 78% молока. Однак щоб селяни отримували гідні доходи за свою працю, необхідно створювати кооперативи. Саме ця форма господарювання залишається одним із найефективніших механізмів організації праці на селі. На сьогодні в Україні працюють 885 обслуговуючих сільгоспкооперативів. І, на думку голів сільських та селищних рад, в Україні необхідно створити ще майже 18 тисяч одиниць сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

«Ми розробляємо заходи, спрямовані на стимулювання економічних процесів на селі, всебічний розвиток сільських територій та формування середнього класу селян. І головний механізм, який ми пропонуємо, це сільськогосподарська кооперація, яка допоможе підняти конкурентоспроможність малих форм господарювання і закладе основу для відродження українського села», - підкреслив Присяжнюк.

Сільський господар, отримавши певний прибуток від своєї діяльності, буде вкладати кошти у підвищення рівня комунальних та побутових умов життя. З часом певна частина доходів буде сплачуватися до місцевого бюджету саме для цільового використання на благоустрій, роботу транспорту та інші.

Тому у 2013 році держава активізує роботу щодо стимулювання розвитку обслуговуючої, виробничої сільськогосподарської кооперації, а також виробництва товарної продукції в господарствах населення. Що, у свою чергу, сприятиме збільшенню доходів селян через зайнятість і підприємницьку активність, створення комфортних умов праці, а також розвинену соціальну інфраструктуру.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

177