Слідчим відділом управління прокуратури Черкаської області 25 лютого 2013 року трьом працівникам Смілянського міського відділу УМВС, підозрюваних у застосуванні тортур з використанням електричного струму, висунуті звинувачення, повідомили у прес-службі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Їм вручено письмову підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень).

У повідомлення зазначається, що в серпні 2012 року до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської надійшла скарга від жителя міста Сміла Черкаської області на протиправні дії працівників міліції Смілянського МВ УМВС України в Черкаській області, що мали місце в травні 2012 року.

У скарзі повідомлялося про низку порушень основоположних прав людини, зокрема, про незаконне затримання, безпідставне утримання в ізоляторі тимчасового утримання, про незаконний обшук житла, про незаконне застосування спеціальних засобів, тортури, в тому числі із застосуванням електричного струму, а також йшлося про фальсифікації матеріалів адміністративного провадження, на підставі яких за рішенням суду заявник був підданий адміністративному арешту строком на 7 діб, передає «УНІАН».

Заявник також повідомив про багатократні звернення з оскарженням дій міліціонерів до посадових осіб МВС і прокуратури, які щоразу залишалися без належного реагування, в результаті чого Уповноваженим було прийняте рішення про початок провадження у цій справі. У межах провадження працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму був здійснений виїзд у місто Сміла Черкаської області, під час якого були зібрані матеріали, що свідчили на користь тверджень заявника.

Всі зібрані матеріали провадження направлені в Генеральну прокуратуру з метою проведення повної і всебічної перевірки всіх обставин справи. За дорученням Генеральної прокуратури, прокуратурою Черкаської області з урахуванням матеріалів, зібраних працівниками Департаменту, 4 грудня 2012 року було розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні з попередньою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч.2 ст.365 Кримінального кодексу України - перевищення службових повноважень.

Справа перебуває на контролі у Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

275