Міністерство закордонних справ не бачить конфлікту в одночасній співпраці України з Європейським Союзом та Митним союзом Єдиного економічного простору (Росія, Білорусь, Казахстан).

Про це сказав директор департаменту Європейського союзу МЗС Всеволод Ченцов під час засідання робочої групи міжнародного проекту «Національний конвент України щодо ЄС».

«Ми, насправді, як Міністерство закордонних справ не бачимо конфлікту у цих двох векторах співпраці (з ЄС і з Євразійським економічним співтовариством (ЄврАзЕС), Митним Союзом ЄЕП)», - підкреслив він.

Співробітник МЗС зазначив, що засади співробітництва України з ЄврАзЕС та Митним союзом регулюються певними документами, передає «Українські новини».

«Щодо взаємодії з ЄврАзЕС і Митним союзом у нас також закладено основи співробітництва: угода ратифікована Радою в 2004 році з поправкою, і заявою Верховної Ради, як український парламент бачить цю взаємодію, і що вона відбувається в рамках Конституції, тобто не передбачає передачу суверенних повноважень наднаціональному органу», - розповів він.

Чиновник також підкреслив, що в документах зазначається, що взаємодія з зазначеними організаціями не суперечить, а доповнює курс європейської інтеграції.

Він зауважив, що зараз співпраця розвивається.

При цьому, за його словами, Україна бачить свій розвиток в напрямі ЄС та підписанні угоди про асоціацію.

«Нам зрозуміло, де ми знаходимося, куди рухаємося, і часові рамки», - додав він.

Чиновник також нагадав, що Україна і ЄС мають низку проектів щодо взаємодії, зокрема, у сфері лібералізації візового режиму і космосу, у рамках Європейського енергетичного співтовариства та щодо створення спільного авіаційного простору, які органічно доповнюють положення Угоди про асоціацію.

Як раніше повідомляв ForUm, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу підкреслює неможливість одночасного членства України в Митному союзі та підписання Угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна буде максимально використовувати переваги співробітництва з ЄС та Митним союзом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

194