У Міністерстві внутрішніх справ України наполягають на створенні Національної бази даних генетичних ознак людини для використання їх в оперативно-службовій діяльності органів внутрішніх справ.

Як повідомили в Управлінні зв'язків з громадськістю МВС України, про це фахівці заявили у Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України (ДНДЕКЦ) під час круглого столу за участю представників Генеральної прокуратури, Міністерств охорони здоров'я, юстиції, Служби безпеки, Національної академії медичних наук і керівників зацікавлених структурних підрозділів правоохоронного відомства.

Перший заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олександр Гончаров зазначив, що в минулому році правоохоронцям вдалося досягти певного зменшення загального рівня злочинності. Разом з тим, кількість нерозкритих злочинів залишається досить високою. Для їхнього ефективного розкриття одним із найдієвіших методів є ДНК-аналіз. Саме цей метод дозволяє зі стовідсотковою вірогідністю ідентифікувати особу злочинця і ефективно доводити його причетність до скоєння протиправних дій.

За його словами, про актуальність унікального методу ДНК-аналізу свідчить і те, що з його допомогою можна було б ефективніше розшукувати безвісти зниклих осіб та встановлювати особистості людей, трупи яких не впізнані, ідентифікувати жертв авто- і авіакатастроф. Для цього потрібно подбати, в першу чергу, про нормативно-правову та матеріально-технічну бази.

«Створення вкрай необхідної для правоохоронних органів єдиної Національної бази обліку генетичних ознак людини стримується через відсутність чіткого законодавчого врегулювання цього питання і недостатньої кількості і потужності наявних лабораторій ДНК. Тому прошу учасників заходу проявити державницький підхід і в рамках своєї компетенції максимально сприяти прийняттю Концепції Державної цільової програми розширення мережі лабораторій ДНК і створенню Національної бази даних генетичних ознак людини для використання їх в оперативно-службової діяльності ОВС на 2014-2020 роки. Маючи цей важливий документ, ми зможемо вирішити і технічні деталі», - сказав Гончаров.

На думку заступника начальника ДНДЕКЦ, полковника міліції Володимира Вартузова головними проблемами у цій сфері є недостатня кількість лабораторій ДНК в експертних підрозділах МВС, МОЗ та їхня повна відсутність у підрозділах СБУ, недостатня координація діяльності ДНД-лабораторій різних відомств, зокрема, щодо розподілу їхніх функцій та визначення механізму формування єдиного обліку генетичних ознак людини, передає «УНІАН».

«Вирішувати проблеми передбачається, в першу чергу, шляхом нормативно-правового врегулювання питань щодо використання ДНК-технолологій у діяльності ОВС. Для цього ефективним рішенням було б схвалення концепції Державної цільової програми розширення мережі лабораторій ДНК і створення Національної бази даних генетичних ознак людини для використання в оперативно-службовій діяльності ОВС на 2014-2020 роки», - сказав Вартузов.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

291