Об'єднання баз даних держструктур створить не тільки нову якість документообігу між ними, але і структурує, оптимізуючи роботу всієї системи.

Про це радник глави Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Михайло Шмельов заявив у ході «круглого столу», передає кореспондент ForUm'у.

«Це також питання структурування, підвищення ефективності всередині самих відомств і оптимізація роботи всієї системи державної інформації. Наприклад, по нашій сфері компетенції, сьогодні важко дізнатися точну кількість загальноосвітніх шкіл в Україні, причому не тільки громадянам, але й колегам із держорганів.

Інший приклад – акредитація вузів: абітурієнтам дуже складно з'ясувати її деталі, повний набір спеціальностей, ліцензоване число місць у них тощо. В обох випадках проблема – у відсутності елементарної централізованої бази даних».

Досвід показав, продовжив Шмельов, що будь-який адміністративний процес приходить у порядок, якщо починається його автоматизація та інформатизація.

«Крім того, на основі упорядкування наявної інформації можна створювати комерційно цікаві проекти. ІТ-шники розуміють, що можна придумати і запустити - але не знають, який є інформаційний ресурс. А у відомств ситуація протилежна: вони далеко не завжди усвідомлюють, як творчо, ефективно і з багатосторонньою користю застосувати свої дата-бази. Тим самим, це питання державно-приватного партнерства, про яке чимало говориться на вищому рівні», - сказав експерт.

І додав, що державі не варто просто чекати, поки хтось запропонує якісь ініціативи.

«Так само, як і недержавні ініціатори повинні бути активнішими і не соромитися просувати свої інтереси на рівні влади. Не треба боятися держорганів. Тим більше, якщо йдеться не «дайте нам грошей - ми вам, ух, що зробимо!», а подається ідея, для якої просто потрібна санкція, дозвіл. Повірте, у такому випадку влада йде назустріч; як правило, подібні проекти отримують державну підтримку. А чим більше буде успішних проектів і можливостей, тим активніше буде розвиватися інформатизація всієї країни», - резюмував Шмельов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

227