Розрізнені відкриті дані держструктур потрібно об'єднати в єдину систему для користі громадян. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявила під час круглого столу директор Національного центру електронного управління Олеся Архипська.

За словами експерта, відкриті дані державних установ сьогодні часом важко використовувати або навіть знайти. «Усунення цієї проблеми і об'єднання таких даних у машинозчитувальну систему дозволить населенню в мобільному режимі планувати маршрути проїзду міським транспортом, шукати й оплачувати парковку через мобільний, оцінювати якість медичних послуг, звертатися до держорганів за кілька натисків «миші» та ін.

У свою чергу, для створення такої системи державі (включаючи комунальні структури) потрібно уніфікувати опублікування великого обсягу довідкової інформації.

«Державі це дасть новий ринок, на який прийдуть не тільки програмні розробники, але й інші інвестори. Так, у Євросоюзі ринкова вартість сектору відкритих держданих становить 68 млрд євро - більше, ніж, наприклад, усієї текстильної промисловості. Не дарма цей напрямок зараз активно розвивається і в Росії», - зазначила фахівець.

Вона додала, що більше 120 країн вже використовують подібний підхід на базі понад 400 тис. відкритих наборів картографічних, метеорологічних, юридичних, фінансових, транспортних, культурних, соціальних та інших даних. «І, звичайно, це важливий фактор реалізації ініціативи «Відкритий уряд», що входить в президентську програму реформ. Розвиток відкритих користувальницьких інформаційних систем дозволить залучати суспільство до державного управління, поліпшить боротьбу з корупцією і т.д. А отже, дасть можливість втілювати такі принципи «Електронного уряду», як прозорість, участь громадськості, підзвітність, технології та інноваційність. Це буде важливим просуванням України на обраному нею шляху до відкритого і відповідального суспільства знань», - сказала Архипська.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

200