Бойовики «Талібан» піддали ракетному обстрілу головну базу НАТО в афганській провінції Гільменд, у якій знаходяться понад 4 тисячі військовослужбовців з Великобританії, США, Данії та Естонії.

За заявою представника сил НАТО в Афганістані, ракетна атака на базу завдала їй певної шкоди. За попередніми даними, на території бази ніхто не постраждав, повідомляє «ІТАР-ТАРС».

Обстріл бази в Гільменді свідчить про посилення активності талібів, незважаючи на те, що раніше стверджувалося, що торік активність бойовиків проти іноземних військ знизилася на 7% у порівнянні з 2011 роком. На цьому тижні представник сил НАТО заявив, що не було ніякого зниження військової активності талібів проти військ західної коаліції.

Натовці визнали, що таліби навчилися і добре пристосувалися до ведення бойових дій проти супротивника, що переважає їх по силі, і завдяки цьому залишаються значною військовою силою. Деякі спостерігачі в Кабулі вважають що, таліби і зараз, як і колись, здатні повалити уряд Афганістану в Кабулі.

Мільярди доларів були витрачені на підготовку і постачання озброєнь афганській національній армії. На ці цілі лише торік США надали Афганістану 6,5 млрд доларів.

Однак залишається питання, чи стала ця армія сильнішою, ніж вона була три роки тому? Афганська армія продовжує залежати від американської фінансової допомоги і матеріально-технічного забезпечення. Дане положення збережеться і після 2014 року, коли іноземні війська залишать територію Афганістану. Усе це викликає сумніви в здатності збройних сил Афганістану протистояти бойовикам «Талібан».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205