Папа Римський Бенедикт XVI завершив свою останню загальну аудієнцію у Ватикані молитвою на латині, десятки тисяч віруючих оплесками проводили понтифіка, який покинув площу Святого Петра на «папамобілі».
 

Перед початком молитви Бенедикт XVI привітав віруючих 11 мовами, не рахуючи італійської. Зокрема, Папа Римський, який завершив своє служіння, звернувся до паломників французькою, англійською, німецькою, іспанською, португальською, польською, арабською, хорватською, чеською, словацькою та румунською мовами.

Бенедикт XVI визнав, що часом йому було дуже важко очолювати католицьку церкву, але Бог супроводжував його на престолі протягом всіх восьми років.

Він також додав, що пережив і багато радісних моментів. «Я закликаю вас молитися за мене і за нового Папу», - сказав Бенедикт XVI на площі святого Петра.

Свої останні години в резиденції Ватикану Папа проведе, прощаючись з кардиналами, які були його найближчими помічниками під час восьмирічного служіння Святому престолу.

Архів його особистих документів упакують в четвер, після чого буде розпущена охорона біля входу в головну резиденцію Папи - палац Кастель Гандольфо. Швейцарську гвардію замінить поліція Ватикану.

На цьому формально завершиться правління Йозефа Ратцінгера, який після відставки може стати самітником, і почнеться перехідний період обрання його наступника.

Процес виборів нового понтифіка повинен початися 4 березня, а остаточне рішення буде ухвалено до Великодня, який цього року припадає на 31 березня.

Наступник Бенедикта XVI буде обраний 115 кардиналами - учасниками конклаву (всім їм немає 80 років) шляхом голосування у Сікстинській капелі у Ватикані.

Для перемоги потенційному наступнику необхідно набрати дві третини голосів плюс ще один голос. 67 кардиналів - учасників конклаву були призначені Бенедиктом XVI, решта - його попередником - Іоанном Павлом II.

Нагадаємо, про своє рішення залишити папське служіння 85-річний понтифік повідомив 11 лютого. Режим «вакантного престолу» у Ватикані буде оголошено в цей же день о 20.00 (21.00 за Києвом). Після зречення Бенедикт XVI отримає титул «почесного Папи» або «почесного Римського понтифіка» і збереже своє папське ім'я.

За матеріалами РІА «Новини», «ВВС»,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

388