У нинішньому році на роботу у пункти первинної медико-санітарної допомоги, розташовані в селах, будуть направлені більше 1900 медичних і фармацевтичних працівників. Про це заявила міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова під час брифінгу для регіональних ЗМІ, повідомляє прес-служба МОЗ.

«Кожен фахівець, який погодився відпрацювати у сільській місцевості не менше трьох років, отримає матеріальну допомогу в розмірі п'яти мінімальних заробітних плат – 6900 грн. У державному бюджеті на нинішній рік на це передбачено кошти», - зазначила Богатирьова.

Крім того, за її словами, у пілотних регіонах щодо реформування охорони здоров'я (Донецька, Дніпропетровська, Вінницька області та місто Київ) діють програми місцевих стимулів: місцева влада виділяє приїжджим лікарям житло, транспорт, оплачує мобільний зв'язок, забезпечує відпочинок їм та їхнім сім'ям.

До того ж, МОЗ ухвалив рішення надати можливість реалізовувати такі програми і в непілотних регіонах: там, де територіальні громади приймуть рішення про створення пунктів первинної медико-санітарної допомоги.

Богатирьова повідомила, що зарплата лікарів сімейної практики становить сьогодні 5-7 тис. грн у залежності від обсягу та якості виконаної роботи.

«Штатні нормативи первинної допомоги передбачають обслуговування одним лікарем сімейної практики 1200 пацієнтів. При цьому сімейний лікар повинен добре знати пацієнта і історію його хвороби, його родовід, щоб вчасно допомагати пацієнтові, проводити профілактичні огляди, вміти надати нескладну хірургічну допомогу», - підкреслила міністр.

Відстань від місця проживання пацієнта у найближчий пункт первинної медико-санітарної допомоги повинно бути від двох до семи кілометрів. У минулому році в рамках реформи охорони здоров'я були відкриті 179 таких пунктів у пілотних регіонах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

292