Україні поки рано відмовлятися від єдиної державної системи дипломів. Про це в коментарі кореспондентові ForUm'у заявив екс-міністр освіти і науки України (2005-2007) Станіслав Ніколаєнко.

«На початку незалежності був період, коли вузи намагалися видавати власні дипломи. І був один університет, який так «навидавався» цих дипломів... Студенти потім стояли під Верховною Радою з вимогою повернути їм гроші за навчання. Наприкінці 90-х актуальною стала тема продажу дипломів та їхньої підробки. Але десь з 2000 року почали впроваджувати єдину систему реєстрації та обліку дипломів про вищу освіту, атестатів про середню освіту і профтехосвіту. Була створена єдина електронна база», - заявив він.

За словами Ніколаєнка, сьогодні за пару хвилин відділ кадрів будь-якого державного підприємства може по ній перевірити, чи закінчила людина університет. «До 2000 року ще можна було якось домовлятися з університетом, вносити у списки, накази і так далі. Тепер це неможливо, оскільки база всіх даних перебуває тільки у міністра», - зазначив екс-міністр.

«Я би міг погодитися з видачею подвійних дипломів. Наприклад, Київський національний торговельно-економічний університет видає два дипломи – свій і зарубіжний, оскільки у них укладений договір з одним із французьких університетів, який готує фахівців у галузі ресторанно-готельного бізнесу. Я не бачу великої проблеми в тому, що всі вузи зможуть видавати по два дипломи», - заявив він.

На думку Ніколаєнка, це могло б стати перехідним періодом до того часу, «коли ми станемо, нарешті, чесними, а державні дипломи потихеньку відійдуть у минуле». «Але поки що відмовлятися від єдиної державної системи зарано», - підкреслив екс-міністр.

У свою чергу, президент Національної академії педагогічних наук, екс-міністр освіти і науки України (1999-2005) Василь Кремень вважає хорошою ідею видачі двох дипломів. «Це хороша ідея, її можна реалізувати, але тільки після попередньої підготовки», - зазначив він.

За словами Кременя, для реалізації такого підходу потрібно, по-перше, забезпечити суворий облік всіх видаваних вузами документів, щоб убезпечитися від підробок, а по-друге, потрібно укрупнити університети, особливо регіональні.

«Справа у тому, що багато хто із них явно неконкурентоспроможні, і якщо їм заборонити видавати дипломи державного зразка, а замість цього зобов'язати видавати власні «корочки», які не будуть котируватися, то все це призведе до розорення невеликих вузів», - підсумував екс-міністр.

Нагадаємо, глава уряду Микола Азаров підтримав нещодавно висунуту ініціативу вищих навчальних закладів видавати власні дипломи.

Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник вважає, що українські вищі навчальні заклади незабаром зможуть видавати два види дипломів – державного зразка та свій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206