Україна є одним із лідерів щодо легітимного використання стовбурових клітин. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, у ході прес-конференції, присвяченій здобуткам українських вчених в області застосування стовбурових клітин, заявив доктор медичних наук, директор Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України Руслан Салютін.

«У нас є повне право заявити про перспективність використання клітинно-тканинних трансплантатів, причому це дозволяє зробити існуюча нормативно-правова база», - сказав він і додав, що фактично в України, єдиній із країн колишнього СРСР, є напрацьоване законодавство з цих біотехнологій.

Фахівець зазначив, що МОЗ України у 2012 році офіційно затверджені методики лікування стовбуровими клітинами панкреонекрозу, критичної ішемії кінцівок, травм та опіків.

У свою чергу, доктор медичних наук, директор МЦБ «Біостем», завідувач лабораторією клітинного і тканинного культивування ІНВХ ім.Гусака Андрій Попандопуло підкреслив, що методи лікування стовбуровими клітинами – це не панацея, а специфічний вид лікування, до якого є як показання, так і протипоказання. «Цей метод повинні використовувати тільки фахівці», - сказав він.

За словами медика, в Україні на сьогоднішній день може бути надана допомога пацієнтам з опіками понад 90% шкірного покриву.

Доктор медичних наук, головний лікар Інституту клітинної терапії Юрій Гладких зазначив, що на сьогоднішній день розроблений метод лікування стовбуровими клітинами пуповинної крові панкреонекрозу.

На його думку, українці повинні розуміти необхідність створення банку пуповинної крові. «Потрібно донести необхідність збору пуповинної крові до кожної молодої родини», - сказав він і додав, що це не тільки дозволить зберегти пуповинну кров дитини і використовувати її у майбутньому у разі необхідності лікування, а також зберегти дані про код нації, який через десятки сотень років зможуть вивчити фахівці.

Учасники прес-конференції повідомили, що в Україні й надалі будуть проводитися клінічні випробування методів лікування стовбуровими клітинами. Фахівці також сподіваються вирощувати людські органи за допомогою цієї технології.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

463