Росію не влаштує тристоронній консорціум з управління українською газотранспортною системою (ГТС) за участю України, Євросоюзу та РФ. Про це сказав президент Російського газового товариства Валерій Язєв.

«Я думаю, що «Газпром» не погодиться на тристоронній консорціум. Не в інтересах Росії така мішанина при управлінні ГТС, і це ні до чого доброго не приведе. Нас цікавить пряма участь «Газпрому» в управлінні українською трубою або передача її «Газпрому», - сказав Язєв. При цьому він підкреслив, що висловлює власну думку.

За його словами, у разі передачі ГТС російській стороні Україна буде отримувати відповідну орендну плату.

При цьому він не зміг відповісти, про який порядок цифр може йти мова.

«Це питання підрахунків, це вже цифри», - сказав він.

Він переконаний, що російську сторону можуть влаштувати різні домовленості з Україною, без участі ЄС, передає «УНІАН».

У той же час Язєв зазначив, що в умовах будівництва і наявності обхідних газопроводів «Південний потік» і «Північний потік» «Газпром» цікавлять в першу чергу підземні сховища газу на Західній Україні.

«Вже зараз у нас немає транзитних ризиків. Ми їх уже зняли. Цінність ГТС - в її підземних сховищах газу, а не в самих трубах», - сказав Язєв.

При цьому він запевнив, що якщо ГТС буде здана в оренду «Газпрому», то російська компанія буде її модернізувати і підтримувати у працездатному стані.

«Для «Газпрому» є сенс тільки у довгостроковій оренді, оскільки капіталомісткість з підтримци працездатності дуже велика», - сказав Язєв.

Як повідомляв ForUm, Президент допускає, що українська ГТC може бути передана в оренду.

Нагадаємо, комісар ЄС з питань енергетики Гунтер Еттінгер сподівається, що рішення з питань фінансування модернізації української газотранспортної системи буде схвалене до кінця року.

Директор нафтової, газової, торф'яної, нафтопереробної промисловості та альтернативних видів палива Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін заявив, що створення газотранспортного консорціуму з Росією буде залежати від обсягів транзиту, запропонованого російською стороною.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький стверджує, що Київ веде з Москвою переговори про здешевлення ціни на газ, а не про створення двостороннього консорціуму з управління українською ГТС.

Віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко заявив, що Україна розробляє умови для передачі в оренду своєї газотранспортної системи можливим партнерам.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

245