МЗС України вживає заходів щодо вдосконалення існуючого на сьогоднішній день механізму нагляду за усиновленими українськими дітьми, які проживають за межами нашої держави. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, повідомив на брифінгу виконуючий обов'язки директора Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

Він підкреслив, що прийомний батько, який убив усиновленого в Україні Ендрю Батлера, засуджений і відбуває покарання. «За інформацією посольства України в США, усиновитель засуджений і відбуває покарання. Я хочу підкреслити, що МЗС України вітає реакцію американської сторони в цьому питанні», - заявив Перебийніс.

Він зазначив, що на сьогоднішній день забезпечується доступ українських дипломатів до двох інших усиновлених цієї ж сім'єю дітей з метою перевірки умов їх проживання.

«У цьому контексті хотів би акцентувати увагу на тому, що МЗС України здійснюються заходи щодо удосконалення існуючого на сьогоднішній день механізму нагляду за усиновленими українськими дітьми, які проживають за межами нашої держави. З метою забезпечення відповідних інтересів дитини ми очікуємо від усіх держав, де проживають усиновлені українські діти, встановлення дієвого контролю за умовами їх проживання, виховання, а також налагодження ефективної взаємодії з українською стороною», - зазначив Перебийніс.

На уточнююче запитання кореспондента ForUm'у, чи не збирається Україна піти шляхом Росії й обмежити усиновлення українських дітей іноземцями, а також, що конкретно буде робитись для удосконалення системи контролю, Перебийніс заявив: «На сьогодні ми керуємося тим законодавством, яке у нас є. Воно дозволяє усиновлення українських дітей іноземцями. Сьогодні очевидно для всіх, що система контролю потребує вдосконалення, і саме цим зараз займається МЗС».

За його словами, українськими дипломатами розіслані доручення в посольства усіх держав, де є всиновлені українські діти, з метою, щоб якомога швидше посольства і консульства провели аналіз існуючих сьогодні в цій сфері проблем. «І в міру можливості консульські посадові особи повинні здійснити візити до цих дітей, і з'ясувати, в яких умовах вони проживають», - зазначив Перебийніс.

Він додав, що в разі, якщо умови виявляться невідповідними, будуть застосовуватися необхідні заходи, а питання усиновлення українських дітей іноземцями залишається одним із пріоритетних у роботі консульської служби.

Як раніше повідомляв ForUm, за інформацією ЗМІ, 13-річний хлопчик Ендрю Артур Батлер був убитий пострілом у голову 73-річним прийомним батьком у штаті Західна Вірджинія (США) у червні 2011 року.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

408