У Києві щодо кожного будинку, де було збільшено нарахування за опалення, проведено розслідування. Про це заявив перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак, запевнивши, що ніякого збільшення тарифів останнім часом не відбувалося.

За його словами, жителі 1186 будинків у лютому отримали квитанції зі значним збільшенням оплати за централізоване опалення.

«Ми провели розслідування кожного випадку збільшення нарахувань за опалення (а це стосується переважно тих будинків, які обладнані засобами обліку теплової енергії) і виявили кілька головних причин. Зазвичай житлові організації знімають показання лічильників 24-25 числа, проте перед новорічними святами вони зняли їх раніше - 18-20 числа, відповідно в січні оплату за опалення виставили за 25 днів грудня, а вже в лютому - за 35-38 днів: за частину грудня і січень. Тому і виник такий стрибок в оплаті у 484 будинках столиці, однак протягом наступних місяців ситуація стабілізується», - сказав Мазурчак.

Крім того, у січні було на шість градусів холодніше, ніж у грудні, що викликало збільшення показань лічильників за гігакалорію.

Також у Печерському районі в деяких будинках було виявлено несправність засобів обліку теплової енергії, і «Київенерго» нарахувало споживачам некоректну (більшу) суму, хоча є домовленість з енергопостачальною компанією, що в разі несправності лічильників нарахування здійснюється за середніми показниками попереднього року. «Київенерго» повинен зробити відповідні перерахунки цим споживачам.

Ще в деяких будинках були встановлені будинкові лічильники, і жителі в перший місяць відчули підвищення суми за опалення, адже до цього вони платили за послугу рівними частинами протягом всього року. Тепер вони будуть розраховуватися за обігрів своїх будинків тільки протягом опалювального періоду і заощаджуватимуть при цьому 30-40%.

Нагадаємо, у разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їхніми показаннями пропорційно опалювальній площі квартири. У зазначених будинках на розмір плати впливає кількість спожитої теплової енергії у відповідному місяці і тариф за 1 Гкал теплової енергії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198