Україна розробляє умови для передачі в оренду своєї газотранспортної системи можливим партнерам. Про це сьогодні журналістам повідомив віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко в рамках енергетичного форуму Адама Сміта.

«Сьогодні ми бачимо, що найбільш прийнятна з усіх боків модель, яка дає можливість отримати гарантовані обсяги транзиту газу, - це модель, коли ГТС сама по собі залишається у власності держави, але з урахуванням поділу «Нафтогазу», згідно з вимогами Енергетичного співтовариства, на організацію, що транзитує, видобувну і по дистрибуції», - заявив Бойко.

За його словами, на даний момент український уряд веде переговори із західними і східними партнерами про поділ бізнесу, передає «РБК».

«Тобто сама ГТС як система - це державна власність, а запрошення участі бізнесу буде на умовах, які ми зараз закінчуємо відпрацьовувати. Це та базова модель, яка, на наш погляд, найбільш прийнятна з усіх сторін», - вважає Бойко.

Як повідомляв ForUm, Президент допускає, що українська ГТC може бути передана в оренду.

Нагадаємо, комісар ЄС з питань енергетики Гунтер Еттінгер сподівається, що рішення з питань фінансування модернізації української газотранспортної системи буде схвалено до кінця року.

Директор нафтової, газової, торф'яної, нафтопереробної промисловості та альтернативних видів палива Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін заявив, що створення газотранспортного консорціуму з Росією залежатиме від обсягів транзиту, запропонованого російською стороною.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький стверджує, що Київ веде з Москвою переговори про здешевлення ціни на газ, а не про створення двостороннього консорціуму з управління українською ГТС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

204