Італійські соціологічні служби увечері 25 лютого оприлюднили дані перших опитувань на виході з виборчих дільниць, де громадяни країни вибирали новий склад парламенту, повідомляє Agence France-Presse.

Згідно з цими даними, переконливу перемогу здобули лівоцентристи на чолі з П'єр-Луїджі Берсані (34,5% голосів), друге місце посіли правоцентристи Сільвіо Берлусконі (29%) третє місце з 20% голосів зайняв рух «П'ять Зірок», що критикує всіх традиційних політиків. Четвертий результат (9%) показали центристи діючого керівника уряду Маріо Монті. Ще кілька відсотків голосів дісталося дрібним партіям.

Усі ці дані навела телекомпанія SKY TG 24, за замовленням якої робилося опитування. Дані інших соціологів відрізняються несильно - на один-два відсотки.

Головною сенсацією виборів, що відбулися, називають успіх «П'яти Зірок» та його лідера Беппе Грильо. Рух виступає за розширення індивідуальних прав і свобод, за повну відмову від будь-яких форм регулювання Інтернету, пряму демократію, а також поступову відмову від інтеграції в рамках Євросоюзу, пише «Lenta.ru».

Європейські фондові ринки прихильно відреагували на перші екзит-поли. Індекс міланської фондової біржі за кілька хвилин підскочив майже на чотири відсотки.

Італія перебуває в стані глибокої економічної кризи, тому від підсумків минулих виборів багато в чому залежить майбутнє цієї країни та її економічної політики. Експерти очікують, що новий уряд проведе в країні глибокі економічні реформи, які дозволять відновити зростання ВВП третьої за обсягами економіки Єврозони.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

235