Європейський Союз продовжить підтримувати Україну в питанні модернізації її газотранспортної системи. Про це йдеться в спільній заяві за підсумками 16-го саміту Україна-ЄС, погодженій сьогодні в Брюсселі.

«ЄС продовжуватиме свою підтримку модернізації української ГТС, як ключової частини європейської мережі, і підтримуватиме Україну в інтенсифікації діалогу з міжнародними фінансовими інститутами для надання першої позики на реалізацію першочергового проекту з транзиту газу «Реконструкція лінійних споруд газопроводу «Уренгой - Помари - Ужгород (перша черга)», - сказано в заяві.

Сторони відмітили можливість проведення спільних круглих столів високого рівня з метою розвитку регіонального ринку газу із залученням відповідних держав ЄС, фінансових інститутів і компаній, передає «УНІАН».

Лідери України та ЄС також із задоволенням відмітили, що з листопада 2012 року Україна з'єднана з європейським ринком газу завдяки ефективним поставкам газу в обох напрямках.

Крім того, в заяві вітається прогрес України у виконанні зобов'язань перед Європою в рамках Угоди про Енергетичне співтовариство, а також визнається необхідність подальших зусиль для виконання всіх зобов'язань.

Також у заяві вітається участь України у проведенні «стрес-тестів» на АЕС відповідно до стандартів ЄС і висловлюється сподівання на якнайшвидше остаточне узгодження умов надання кредитів Європейського банку реконструкції та розвитку і Євроатому на модернізацію АЕС України.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що Брюссель готовий надати конкретну допомогу і підтримати зусилля Києва щодо здешевлення ціни на російський газ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

235