На навчанні іноземних студентів-контрактників українські вузи заробляють близько 4 млрд 300 млн грн на рік. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час прес-конференції заявив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник.

Він повідомив, що за станом на 1 січня 2013 року в Україні навчалися 60 тис. 300 іноземних студентів.

За інформацією Табачника, на 4 тис. збільшилася кількість студентів з Європи та Північної Америки, які навчаються в Україні.

Крім того, відповідаючи на запитання кореспондента ForUm'у, скільки українців їде вчитися за кордон, він сказав: «Якщо іноземців у нас навчається близько 60,5 тисяч, то ця цифра в кілька разів менша».

Також, за його словами, українці, що проживають в прикордонних з ЄС областях, воліють навчатися в Словаччині, Угорщині та Чехії. «Там пропонують більш-менш непоганий рівень навчання за контрактом до 1 тис. євро на рік, тобто 10 тис. грн. Таким чином заманюють», - розповів міністр.

На думку Табачника, «відтік мізків» з України неможливо вирішити адміністративними чи законодавчими методами. За його словами, для цього потрібно розвивати якість вищої освіти в Україні.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

211