Лідери України та ЄС висловили підтримку Моніторинговій місії Європарламенту під керівництвом колишнього президента Європарламенту Пета Кокса і колишнього президента Польщі Александра Квасьнєвського і підкреслили важливість верховенства права. Про це йдеться в спільній заяві за підсумками 16-го саміту Україна-ЄС, погодженій сьогодні в Брюсселі.

«Лідери висловили повну підтримку моніторинговій місії Європейського парламенту в Україні на чолі з колишніми президентами П.Коксом і А.Квасневський, включаючи необхідність уваги до судових справ, які викликають особливе занепокоєння», - йдеться в документі.

Україна також пообіцяла швидко виконувати рішення Європейського суду з прав людини, а також рекомендації Ради Європи щодо умов утримання ув'язнених осіб та забезпечення їх медичною допомогою, передає «УНІАН».

Лідери України та ЄС також зазначили, що верховенство права і незалежна система правосуддя є ключовим принципом, на якому базується Угоду про асоціацію.

У заяві наголошується, що під час саміту лідери обговорили ключові елементи судової реформи в Україні та привітали набуття чинності нового Кримінального процесуального кодексу, закону про адвокатуру, а також створення національного превентивного механізму проти тортур. Лідери України та ЄС відмітили важливість імплементації цих законодавчих актів та їх відповідності європейським стандартам.

Лідери України та ЄС також заявили, що очікують швидкого перегляду законів про прокуратуру, щодо ролі Вищої ради юстиції, про судоустрій та статус суддів, а також реформування Кримінального кодексу і міліції в тісній взаємодії з Венеціанською комісією Ради Європи.

У заяві також вітається початок 6 лютого 2013 р. неформального діалогу між Україною та ЄС з питань реформування системи правосуддя.

Як раніше повідомляв ForUm, Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що існує реальна можливість підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у листопаді цього року.

Нагадаємо, Україна і ЄС розпочали переговори щодо Угоди про асоціацію у 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня 2012 р. Угода була парафована сторонами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

264